среда, 30. мај 2012.


        Patike


                                            oslikane patike


Želje naše djece, čak i nagovještaj i pomisao da bi im se moglo svidjeti, uvijek su pokretači i inspiracija za akciju. Tako i ovoga puta, Vladani su se svidjele unikatno urađene patike. Motiv nije baš jedinstven ali izrada jeste, pa zaboga uradila je majka, zar ne.


Elem, potrebno je da imate:
-jedne patike. "Startas" po mogućnosti, zbog modela koji omogućava da se na njima uradi dosta a i zbog cijene, naravno ;)))) a ukoliko imate stare, za početak i vježbanje bilo bi najbolje.
-boje za tekstil i
-marker za crtanje motiva, kasnije se pokazalo da je marker najvažniji,
- obična olovka za crtanje kontura motiva i još
- papir za kolače za kopiranje motiva, satenske trake za vezice


startasice oslikane



R a d

         Veličinu motiva prilagoditi patikama. Ako ne možete na svom  računaru, jednostavno u kopirnici umanjite ili uvećajte motiv do željene veličine.
        iskopirajte motiv na papir za pečenje,
        postavite motiv na željeno mjesto i običnom olovkom opcrtajte,
        unutrašnje detalje motiva, u koliko niste u mogućnosti slobodnom rukom, kidajte makazicama i svaki otsječeni dio motiva postavite na motiv na patikama i iscrtajte, djeluje sporo ali garantuje uspjeh :)
        Tada na scenu stupa kvalitet markera. Treba uzeti što tanjeg vrha i pljosnat. Moj je bio šiljat, međutim, poslije određenog vremena vrh omekša i postaje deblji. Tada više nemate isti kvalitet . Probala sam i četkicom ali je takovrlooooo teško.
        Bojati po želji i zahtjevu motiva. Voditi računa da odmah po nanošenju boje na jedan dio motiva, fiksirate odmah fenom, jer se može desiti dok bojate jedan dio, onaj drugi već namazani  razmažete :(
         Boja se fiksiraju peglom, ali kako su patike u pitanju, dovoljno je fenom primaći što bliže da se ne ugroze patike( ne rastope gume).
          Mi smo željele da konture uradimo srebrne, pa sam radila kontur pastom za tekstil, međutim, sada znam da ću slijedeći put  to uraditi markerom u boji.





Eto toliko od mene ovaj put ......


10 коментара:

  1. preslatke su:)......
    volim blogove na kojima su upute kako nešto napraviti:)......da imam doma platnene tenisice sad bih krenula s ukrašavanjem jer markere za tkaninu imam:).....
    (ako te ne mrzi i ako ti baš nije jako važno bilo bi lijepo da isključiš opciju provjere putem riječi za ostavljanje komentara....)

    ОдговориИзбриши
  2. Patike su jedinstvene i prekrasne:-)
    Hvala draga imenjakinjo na posjeti i predivnom komentaru.
    Pozdrav iz Rijeke:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve što sam napisala je samo mali dio emocija koje se pokrenu posmatrajući. Tako mije žao što nismo bliže, da dodirnem. Puno uspjeha u daljem radu i do narednog javljanja :***

      Избриши
  3. Pozdrav Draga Biljo.Dobrodosla u blogosferu.Divne su ti ove patike ali ja sam ti tip koji bas ne konta mnogo objasnjenja bez slika-korak po korak.Ne kapiram kako si izvela transfer sa papirom za pecenje na patike.Ako moze,mala "pomoć prijatelja".Sve najbolje:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Hvalaaaa :* Što ja tek da kažem o tvojoj blogovasioni. Tek kad krene se sa nečim, shvatimo koliko treba , prije svega, vremena. Ja sam patike slikala sa bojama za tkaninu a šablon sam pravila od papira za kolače. Može i neki paus ili sl. prozirni koji olovka neće cijepati. Zatim sam svaki dio crteža sjeckala i docrtavala. Jeste dugotrajno ali nisam htjela da rizikujem sa ingigo- papirom. Bojala sam se da ga boje ne razliju a onda bi sve bilo bzv.

    Hvala ti na javljanju i već sam tvoj fan.
    Pozdrav do narednog "susreta"

    ОдговориИзбриши
  5. Evo nam još jedne Bilje...e pa Biljo dobro nam došla !!!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Evo mene opet....navrati, na mom blogu te čeka blog-nagradica....ćao.

    ОдговориИзбриши
  7. Lep pozdrav iz Slovenijče.Tvoje supergice so mi zelo všeč.
    Urška

    ОдговориИзбриши